ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ – ΕΝΑ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Το διαδικτυακό εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Μαρτίου, στις 14.00 CET – 16.00 Μπαχρέιν – 17.00 GST.
Διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Μπαχρέιν, το INZEB, και το EU GCC Clean Energy Technology Network. 

Το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, ή αλλιώς ενεργειακής ένδειας, και η επίλυση των προβλημάτων τα οποία επιφέρει στη σύγχρονη κοινωνία, αποτελούν παγκόσμια πρόκληση. Η ενεργειακή φτώχεια είναι πιεστικό πρόβλημα το οποίο επηρεάζεται από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση της αύξησης των τιμών της ενέργειας, την αδυναμία των ανθρώπων να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, τη στασιμότητα ή τη μείωση των εισοδημάτων, τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας και τον χαμηλό ρυθμό αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια κατοικιών με τεκμηριωμένες αρνητικές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις. Ο δρόμος προς την αντιμετώπισή του φαίνεται να είναι ακόμα μακρύς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΕΔΩ
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά!

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενεργειακή φτώχεια σημαίνει, συνήθως, έλλειψη πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες ενέργειας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (Ιnternational Εnergy Αgency – IEA) εκτιμά ότι περισσότεροι από 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, κατά συνέπεια να μην έχουν πρόσβαση σε παροχές τις οποίες ο αναπτυγμένος κόσμος θεωρεί δεδομένες. Άλλη μια σημαντική διάσταση στο πρόβλημα αυτό σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη είναι πως 1 δισεκατομμύριο πληθυσμού έχει μεν πρόσβαση σε υπηρεσίες και παροχές ενέργειας, η πρόσβαση, όμως, αυτή είναι αναξιόπιστη.

Το γεγονός ότι περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας στον πλανήτη.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Ενεργειακή Φτώχεια, εκτιμάται ότι περισσότερα από 50 εκατομμύρια νοικοκυριά στην ΕΕ, δηλαδή το 10% του πληθυσμού, έρχονται αντιμέτωπα με το φαινόμενο και τις επιπτώσεις της ενεργειακής φτώχειας.

Το διαδικτυακό εργαστήριο Ενεργειακή Φτώχεια – Ένα Πολυδιάστατο Παγκόσμιο Φαινόμενο, το οποίο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Μπαχρέιν, το INZEB, και το EU GCC Clean Energy Technology Network, στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ενεργειακή φτώχεια, στην ανάλυση των όρων ενεργειακή φτώχεια και ενεργειακή ευπάθεια, να συζητήσει τους διαφορετικούς παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση των επιπέδων ενεργειακής φτώχειας σε διάφορες περιοχές, και  να παρουσιάσει πρωτοβουλίες της ΕΕ που έχουν στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών και της κοινωνίας στον μετριασμό του κοινωνικού προβλήματος.

Καλωσόρισμα
(10 λεπτά)
Prof. Riyad Y Hamzah Πρόεδρος, Πανεπιστήμιο του Μπαχρέιν
Dr. Mustapha Taoumi Εμπειρογνώμονας Ενεργειακής Τεχνολογίας, EU GCC Clean Energy Technology Network  
Κύριο Μέρος
(40 λεπτά)  

 

 

 

 

 

Συντονίστρια
Dr. Hanan Albuflasa Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο του Μπαχρέιν
Ομιλητές
Αλίς Κοροβέση Διευθύνουσα Σύμβουλος, INZEB & Ειδικός Δικτύου, EU GCC Clean Energy Technology
“Το Φαινόμενο της Ενεργειακής Φτώχειας. Παράγοντες και προσεγγίσεις στις αναπτυγμένες και αναδυόμενες χώρες”
Δρ. Χάρης Δούκας Αναπλ. Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
“POWERPOOR Ενίσχυση των Ενεργειακά Φτωχών Πολιτών μέσω Κοινών Ενεργειακών Πρωτοβουλιών
Κυριακή Μεταξά Συντονίστρια Προγράμματος, EcologyHeinrich-Böll-Stiftung Greece
“Ενεργειακή Φτώχεια στην Ελλάδα 2.0 – Προτάσεις κοινωνικής καινοτομίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου” 
Ερωτήσεις και Απαντήσεις – Συζήτηση (20 λεπτά)
Κλείσιμο – Wrap Up (10 λεπτά)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΕΔΩ

 

Σχετικά με INZEB Marketing Team