ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2.0

Το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, ή αλλιώς ενεργειακής ένδειας, και η επίλυση των προβλημάτων τα οποία επιφέρει στη σύγχρονη κοινωνία, αποτελούν παγκόσμια πρόκληση. Η ενεργειακή φτώχεια είναι πιεστικό πρόβλημα το οποίο επηρεάζεται από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση της αύξησης των τιμών της ενέργειας, την αδυναμία των ανθρώπων να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, τη στασιμότητα ή τη μείωση των εισοδημάτων, τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας και τον χαμηλό ρυθμό αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια κατοικιών με τεκμηριωμένες αρνητικές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις. Ο δρόμος προς την αντιμετώπισή του φαίνεται να είναι ακόμα μακρύς.

Στόχος της 2ης έκδοσης με τίτλο “Ενεργειακή Φτώχεια στην Ελλάδα 2.0” – που αποτελεί συνέχεια της 1ης έκδοσης (2017) –  είναι να αναδείξει το κοινωνικό αυτό πρόβλημα και να προκαλέσει δημόσιο διάλογο σχετικά με την αναγκαιότητα συστηματικής αντιμετώπισής του.  Η επικαιροποιημένη έκδοση “Ενεργειακή Φτώχεια στην Ελλάδα 2.0” περιλαμβάνει τις νεότερες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα, όπως η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ενεργειακή Φτώχεια, η αναθεώρηση του πακέτου πολιτικών «Καθαρή Ενέργεια για όλους», η εισαγωγή του νόμου για τις Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα κ.ά., καθώς και μέρος των αποτελεσμάτων της έρευνας γνώμης σχετικά με την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας. Τέλος, παρουσιάζει ενδιαφέροντα παραδείγματα και προτάσεις πολιτικής για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης που στοχεύει στην αντιμετώπιση των αιτιών του φαινομένου με τρόπο συνδυαστικό και κοινωνικά καινοτόμο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ για την συνεργασία και εμπιστοσύνη και να ευχαριστήσουμε και τις συνεργάτιδες και τους συνεργάτες που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της παρούσας έκδοσης.

Για τη συγγραφή κειμένων συνεργάστηκαν:

Αλίς Κοροβέση, ΙΝΖΕΒ
Σοφία-Ναταλία Μποέμη, ΑΠΘ
Θεοχάρης Τσούτσος, Πολυτεχνείο Κρήτης
Ελευθερία Τουλουπάκη, ΙΝΖΕΒ
Μαρία Αρυμπλιά, Πολυτεχνείο Κρήτης

Η online έκδοση “Ενεργειακή Φτώχεια στην Ελλάδα 2.0” είναι διαθέσιμη εδώ: Ενεργειακή Φτώχεια στην Ελλάδα 2.0