Το διαδικτυακό εργαστήριο “Ενεργειακή Φτώχεια – Ένα Πολυδιάστατο Παγκόσμιο Φαινόμενο”, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021, και διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μπαχρέιν, από το INZEB και το EU GCC Clean Energy Technology Network. Στόχος του εργαστηρίου ήταν η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ενεργειακή φτώχεια, η ανάλυση των όρων ενεργειακή φτώχεια και ενεργειακή ευπάθεια, να συζητήσει τους διαφορετικούς παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση των επιπέδων ενεργειακής φτώχειας σε διάφορες περιοχές, και να παρουσιάσει πρωτοβουλίες της ΕΕ που έχουν στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών και της κοινωνίας στον μετριασμό του κοινωνικού προβλήματος.
Το καλωσόρισμα στο διαδικτυακό εργαστήριο έκανε ο Prof. Riyad Y Hamzah, Πρόεδρος, Πανεπιστήμιο του Μπαχρέιν, ο οποίος τόνισε τη σημασία αυτού του εργαστηρίου στην αντιμετώπιση του ζητήματος της ενεργειακής φτώχειας.
Ο Dr. Mustapha Taoumi, Εμπειρογνώμονας Ενεργειακής Τεχνολογίας, EU GCC Clean Energy Technology Network, στην εναρκτήρια ομιλία του επεσήμανε ότι η ενεργειακή φτώχεια είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και παρατηρείται τόσο αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες.
Στη συνέχεια, η Αλίς Κοροβέση, Διευθύνουσα Σύμβουλος, INZEB, πήρε το λόγο και εμβάθυνε στους παράγοντες που επηρεάζουν την ενεργειακή φτώχεια. Παρουσίασε επίσης κάποια γεγονότα σχετικά με την ενεργειακή φτώχεια και πώς διαφέρουν στις ανεπτυγμένες και στις αναδυόμενες χώρες. Όπως ανέφερε, «Περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού στερείται πρόσβασης σε ηλεκτρική ενέργεια, αντικατοπτρίζοντας έτσι την επικράτηση της ενεργειακής φτώχειας σε παγκόσμια κλίμακα και το μέγεθος των ζητημάτων που απορρέουν από αυτήν την κατάσταση».
Δρ. Χάρης Δούκας, Αναπλ. Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τόνισε μέσω της παρουσίασής του ότι η συλλογική προσέγγιση που υποστηρίζεται από ενεργειακές κοινότητες ή / και crowdfunding, είναι κατάλληλη για τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες που πάσχουν από ενεργειακή φτώχεια και επιθυμούν να αναλάβουν δράση για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας ή να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των νοικοκυριών τους. Τόνισε επίσης ότι «Όσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται, τόσο πιο ευάλωτοι μπορεί να είμαστε στο μέλλον».
Η επόμενη ομιλήτρια ήταν η Κυριακή Μεταξά, Συντονίστρια Προγράμματος, Ecology, Heinrich-Böll-Stiftung Greece, η οποία επεσήμανε ότι οι συνδυασμένες και επικεντρωμένες προσπάθειες στην προώθηση της ορθολογικής κατανάλωσης ενέργειας, στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και στην υποστήριξη της κοινοτικής ενέργειας, έμμεσα ενισχύουν το εισόδημα των πολιτών και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την ενεργειακή φτώχεια. Κατέληξε λέγοντας ότι «Απαιτούνται συνέργειες μεταξύ παραγόντων σε όλα τα επίπεδα για την αύξηση της ευαισθητοποίησης, τη στόχευση ενεργειακών ευάλωτων πολιτών, τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αποφυγή κινδύνων επενδύσεων και την υπέρβαση του αρχικού εμποδίου κεφαλαίου, τα διαχωρισμένα κίνητρα κ.λπ.»
Το τελευταίο μέρος του εργαστηρίου ήταν το Q & A session, στο οποίο οι ομιλητές συζήτησαν πάνω στα θέματα και τις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.
Η Dr. Hanan Albuflasa, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο του Μπαχρέιν, ήταν υπεύθυνη για το συντονισμό της συζήτησης καθ ‘όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου και διασφάλισε την απάντηση των κύριων ερωτημάτων που έθεσαν οι συμμετέχοντες, από τους ομιλητές του εργαστηρίου.
Η μαγνητοσκόπηση του εργαστηρίου είναι διαθέσιμη εδώ.
*Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στα αγγλικά.
Οι παρουσιάσεις των ομιλητών του εργαστηρίου είναι διαθέσιμες παρακάτω.