ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ EU-ASE ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

euase_logoΕπιστολή του European Alliance to Save Energy την οποία συνυπέγραψαν 48 Ευρωπαϊκοί φορείς, μεταξύ των οποίων και το Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Κατανάλωσης – INZEB.ORG, με αφορμή το σημερινό Συμβούλιο των Κρατών – Μελών για την πρωτοβουλία Κλίματος και Ενέργειας για το 2030.

“Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η οριστικοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την πρωτοβουλία Κλίματος και Ενέργειας για το 2030. Παρά την ευρεία παραδοχή της συνεισφοράς της ενεργειακής απόδοσης στην Ευρωπαϊκή ασφάλεια, ευημερία και δράση για το κλίμα, αυτή δεν έχει ενσωματωθεί σε κάποια υλοποιήσιμη και φιλόδοξη πολιτική δέσμευση.

Ένας δεσμευτικός στόχος αύξησης της ενεργειακής απόδοσης σε τελική ενέργεια τουλάχιστον κατά 40% αποτελεί σημείο – κλειδί στην απόδοση ενός αξιόπιστου πακέτου για την πρωτοβουλία Κλίματος και Ενέργειας για το 2030.

Σε μία εποχή ανησυχίας για την ανταγωνιστικότητα και φόβων για την οικονομική βιωσιμότητα του πακέτου, η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης μπορεί να προσφέρει μία πολύτιμη ευκαιρία εναρμόνισης των στόχων της ανάπτυξης και της προστασίας του κλίματος. Επίσης, μπορεί να αναχαιτίσει τους προβληματισμούς για την ενεργειακή ασφάλεια και την έλλειψη πόρων στην Ευρώπη.

Ανταγωνιστικότητα: Πρόσφατη ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύει ότι μία δυνατή ώθηση για εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40% θα αποφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5%, σε σχέση την αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ για αντίστοιχο στόχο 30%.

Μείωση κόστους δράσεων για το κλίμα: Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω του στόχου αύξησης της ενεργειακής απόδοσης κατά 40%  μπορεί να περιορίσει το κόστος ενέργειας της ΕΕ κατά 1-2 τρις € μεταξύ 2020 και 2030.

Μείωση εισαγωγών φυσικού αερίου: Σύμφωνα με την παραπάνω ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για κάθε 1% εξοικονόμησης ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εισαγωγές φυσικού αερίου θα πέφτουν κατά 2,6%, υπογραμμίζοντας τα ιδιαιτέρως σημαντικά οφέλη ενεργειακής ασφάλειας του στόχου εξοικονόμησης κατά 40%.

Οι απόψεις που λαμβάνετε τώρα σχετικά με τη μορφή της πρωτοβουλίας Κλίματος και Ενέργειας για το 2030 θα καθορίσουν το μέλλον της ασφάλειας και της ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών για τουλάχιστον μία γενιά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας παροτρύνουμε να κινηθείτε άμεσα, μετατρέποντας τα λόγια σε πράξη, στην θεσμοθέτηση ενός δεσμευτικού και φιλόδοξου στόχου εξοικονόμησης ενέργειας κατά 40% μέχρι το 2030, για να ακολουθήσει η Ευρώπη το δρόμο της πραγματικά Βιώσιμης ανάπτυξης, ασφάλειας και ευημερίας.”

 

Κατεβάστε από εδώ την πρωτότυπη επιστολή: 20141020_EU-ASE letter ahead of October European Council

Κατεβάστε από εδώ την ελληνική μετάφραση της επιστολής: GR TRANSLATED 20141020_EU-ASE letter ahead of October European Council

 

Σχετικά με Alice Corovessi