Το ΙΝΖΕΒ – Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης ξεκίνησε τη δραστηριότητά του τον Ιανουάριο 2014. Από τον 1ο χρόνο της δραστηριότητάς του, επιλέχθηκε και εκπροσωπεί το Renovate Europe Campaign ως Εθνικός Εταίρος έχοντας συμμετάσχει, διοργανώσει και παρουσιάσει ποικίλες δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Μετά από 3 χρόνια εποικοδομητικής συνεργασίας με την ομάδα του Renovate Europe Campaign, τόσο σε κεντρικό επίπεδο (EU) όσο και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες που υποστηρίζουν και συμμετέχουν στην καμπάνια, παρουσιάζουμε το Renovate Greece Campaign ως το μέσο επικοινωνίας και διάδοσης των στόχων και σκοπών του Renovate Europe, με έμφαση στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλοι από την αύξηση του ποσοστού των ενεργειακών αναβαθμίσεων του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος.
Η αύξηση αυτή είναι εφικτή μέσω αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου αλλά και της ενίσχυσης /διεύρυνσης των χρηματοδοτικών εργαλείων.
Μέσω του Renovate Greece θα επιδιώξουμε, σε συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (Πανεπιστήμια, Περιφέρειες, Δήμους, Επιστημονικούς Φορείς και Επιμελητήρια, Συνδέσμους Επαγγελματιών και Εταιρείες), να επιτύχουμε σε Εθνικό επίπεδο την αύξηση των επενδύσεων αλλά και τη θέσπιση και επίτευξη των στόχων που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση του Εθνικού – δημόσιου και ιδιωτικού – υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, μειώνοντας παράλληλα τις αμφιβολίες των πολιτών/ιδιοκτητών ακινήτων – μέσω δράσεων ενημέρωσης – σχετικά με τα οφέλη που απορρέουν από την ενεργειακή αναβάθμιση.
Λίγα λόγια για το Renovate Europe
Το Renovate Europe Campaign ξεκίνησε τη δραστηριότητα του το 2011. Βασικός στόχος της καμπάνιας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτικών για τα θέματα της ενεργειακής απόδοσης, με κύριο σκοπό τη δημιουργία ενός φιλόδοξου χάρτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος στην Ευρώπη. Ο φιλόδοξος αυτός χάρτης αναφέρει πως θα πρέπει να τριπλασιαστεί ο ετήσιος δείκτης για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις, σε όλους τους τύπους των κτιρίων, από 1% σε 3% μέχρι το 2020, και παράλληλα να εξασφαλιστεί πως το συνολικό αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης και κατά συνέπεια της κατανάλωσης ενέργειας κατά 80% μέχρι το 2050.